Búza malom

Képőpoi1.jpg (30 KB)

A dunaföldvári Reitter-gőzmalmot 1884-ben alapították. Alapítója és tulajdonosa Reitter Ferenc volt (Dunapentele, 1855 – Dunaföldvár, 1918. február), aki 1881-ben költözött Dunaföldvárra.

Története

Magyarországon a malomiparban az 1850-es években tértek rá a gőzgépek alkalmazására. Nem csupán Dunaföldváron, de országosan is összefüggött a modern ipar kialakulása a mezőgazdasággal.

Reitter Ferenc dunaföldvári malmának kezdeti teljesítménye 24 mázsa búza/nap volt, a gabonát természetesen már gépi erővel dolgozták fel. Amikor Reitter Ferenc anyagilag megerősödött, korszerűsíteni kezdte az üzemet. Németországból hozatott gépeket, amelyek szívógázas motorral működtek, többségük már az 1800-as évek végén is. 1890-ben Reitter egy hatkabinos fürdőt is létesített, 1898-ban pedig saját gőzmalma és fürdője ellátására artézi kutat készített. Ez volt Dunaföldváron az első artézi kút.

Ebben az időben a búzát gabonakereskedők hozták, akik azt a malomnak nagy haszonnal adták tovább. Magának a lisztnek az értékesítését a malom végezte. A környező települések gazdái viszont saját búzájukat hozták őrlésre, amit haza is szállítottak. A malom dolgozóinak létszáma 20 fő volt, közülük 14-en a gépeknél dolgoztak.

Az üzem felújítási költségei azonban nem térültek meg a bevételekből. A település és a környék jómódú parasztsága azonban részvényeket vásárolt, és 1919-ben megalakult a Dunaföldvári Polgári Gőzmalom Részvénytársaság. Nyereségesen termelni a gazdasági válság időszakában sem tudott, mert a munka irányításába részvényesi jogon hozzá nem értők is beleszóltak, másrészt a válság a mezőgazdaságban is fokozatosan jelentkezett. A városban nem csak a gőzmalom, hanem a helyi Erzsébet téren fúratott artézi kút is Reitter Ferenc nevéhez fűződik. 1905 júliusában a község pályázatot hirdetett a térre egy szökőkút elkészítésére. A munkát Reitter vállalta és 1906 augusztusában el is kezdte, de műszaki nehézségek miatt a 157 m mély kút fúrását csak 1907 nyarán fejezte be. A föld feletti részt Melocco Péter budapesti gyáros készítettte. A kutat hivatalosan csak 1908-ban adták át; átadása után száz évvel is helyén állt. 1918-ban részvénytársaság alakult egy új dunaföldvári gőzmalom felállítására. Reitter februárban meghalt, malmát az új cég megvásárolta és tovább működtette, de még ugyanebben az évben megkezdte egy új malom építését. Ez a malom – erősen átalakítva – ma is működik.

részvény.JPG (29 KB)

A GOF Hungary Kft.  2008. tavaszán malomipari érdekeltségre tett szert, azzal, hogy átvette a Dunaföldvári malom irányítását. Ennek alapvető célja az volt, hogy egy biztos piacot biztosítson a tulajdonosok és partnerek által megtermelt búzának. A Dunaföldvári malomnál 2001-ben jelentős korszerűsítésre és kapacitásbővítésre került sor, jelenlegi felöntési kapacitás 240 tonna/nap, amely kapacitással az első tizenöt magyarországi legnagyobb kapacitású malom között szerepel. 2011. tavaszán az üzem a GOF Hungary Kft. tulajdonába került.

Modernizáltuk az üzemünket, melynek keretében kicseréltük a kőkiválasztót, hámozó gépeket, nedvesítő csigákat, entolétert  és a nedvesítő készüléket. 600 mnapelemet telepítettünk és átfolyásmérő mérlegeket építettünk be.

Az üzemben az elmúlt évek során folyamatos fejlesztéseket hajtottunk ill. hajtunk végre. Pályázati lehetőségeket igénybe véve fejlesztettük, korszerűsítettük a malom belső technológiai gépeit, berendezéseit ill. az épület külső felújítását is elvégeztük. Az iroda épületét  kívül és belül is felújítottuk.

 

imokjage001d.png (2.14 MB)
aktualitásaink

még több